
Poți fi specialist și începător în același timp? Răspunsul este da. După mai bine de 19 ani de experiență în stomatologie, Alina Nedelcu, proprietara DentallPro, a luat-o de la capăt. De data asta, ca antreprenor.
apte ani în care a muncit în sistemul de stat, alți șapte în cadrul unei clinici stomatologice private. De șapte ani antreprenoriat. A fost pasul natural pe care medicul Alina Nedelcu (44 de ani) s‐a decis să‐l facă acum șapte ani, la capătul celor peste 14 ani experiență. După o investiție de aproape 200.000 de euro în aparatură și amenajarea spațiului închiriat, Nedelcu și‐a împlinit de fapt un vis: acela de a lucra în propria clinică, iar aceasta să fie perfect aliniată cu cele mai avansate clinici de pe piața locală în materie de echipamente și ofertă și cu nivelul de servicii stomatologice al piețelor internaționale mature. Nu a avut nici un moment de cumpănă legat de ce va face din momentul în care a decis să părăsească echipa clinicii private în care a lucrat timp de șapte ani, după cum mărturisește în interviul pe care ni l‐a acordat. „Sunt un om foarte optimist și cu alegeri foarte clare“, se autodefinește Nedelcu, zâmbind. Și încă ceva extrem de important: a avut mereu credința că nu poți ajunge un profesionist bun, dacă nu ești un ucenic bun, mai ales că este nevoie de extrem de multă practică în această meserie.
Drept urmare, DentallPro este rodul anilor buni de ucenicie în ambele sisteme: de stat și privat. Iar la stat, mai precis în cei trei ani petrecuți la Cabinetul de Urgență al Facultății de Stomatologie, Nedelcu mărturisește că s‐a lovit de cele mai multe și mai dificile cazuri. „Pot spune că în anii aceia m‐am format ca medic stomatolog. Făceam numai urgențe. Îmi amintesc și acum că pe 1 ianuarie 2002 am avut 68 de pacienți în programul de lucru“, povestește relaxată acum Nedelcu despre propria Pe cont propriu, cifrele arată altfel. După puțin mai bine de un an de la lansarea DentallPro, are pe zi deocamdată doar 15 pacienți, dar este foarte mulțumită de acest început. A mai cumpărat un scaun (40.000 de euro), accesând fonduri europene dedicate sectorului serviciilor stomatologice, și în doi ani speră să mai deschidă o unitate. Spațiul închiriat în care funcționează acum, amplasat în zona Unirii, poate găzdui doar patru scaune, prin urmare dezvoltarea nu poate continua decât deschizând o nouă clinică. Pentru că visul lui Nedelcu are doi timpi: propria clinică stomatologică, urmată de dezvoltarea unei rețele de clinici, un model care deja funcționează cu succes pe piața locală a serviciilor stomatologice, estimată de jucători între 200 și 300 de milioane de euro. Serviciile oferite de DentallPro acoperă aproape toată gama de servicii stomatologice oferite în piață: igienizare, terapia cariei, tratamente parodontale, implant și chirurgie preimplantologică, protetică, laser terapie, ortodonție, albi‐ re chimică sau cu laser. De altfel, laserul terapeutic cu aplicare în medicina dentară este în acest moment vedeta DentallPro și subiectul de discuție căruia Nedelcu i‐a alocat o mare parte din discuția cu noi. „Mi se pare fantastică evoluția tehnologică a echipamentelor stomatologice din ultimii ani la nivel mondial, iar cabinetele din România au integrat în bună măsură multe dintre aceste noi tehnologii“, spune antreprenorul care nu renunță nici acum la reflexul de ucenic. A terminat o specializare în lasere cu aplicații clinice în medicina dentară, un curs cu trei module care se întinde pe mai bine de un an (a început în 2011) și organizat în România de Societatea Română de Laseri în Stomatologie (SRLS).
Laserul cu diferite lungimi de undă și cu aplicație în medicina dentară este deja folosit de prin anii ’80 în cabinetele stomatologice internaționale, dar în România abia acum începe timid să fie prezent. Extrem de încântată, Nedelcu enumeră avantajele folosirii acestei tehnologii pentru achiziția căreia a scos din buzunar 12.000 de euro (modelele mai sofisticate folosite pentru țesut dur pot ajunge și la 40.000 de euro. Cel mai important beneficiu pentru ea: scurtează enorm timpii de tratament – „pentru sterilizarea canalelor, aveam nevoie de patru‐cinci ședințe, acum pot face totul într‐una singură“. Este un beneficiu și pentru pacient: de timp, de bani implicit (intervenția cu laser nu costă cu mult peste cele tradiționale, dar care se întind pe un număr triplu de ședințe) și de risc (al infecțiilor de pildă), dat fiind că laserul asigură o decontaminare microbiană. „Pentru mine ca specialist, este uluitoare această tehnologie a laserului. În toți anii aceștia de practică m‐am lovit de atâtea probleme pe care acum le rezolv cu precizie și într‐un timp care mi se pare record“, subliniază Nedelcu fără a‐și ascunde entuziasmul. CU OFERTA DESCHISĂ. Dacă în plan medical este adepta specializării – în cazul ei, chirurgie mică, implantologie și, mai nou, laser –, în plan de business spune că a ales să se adreseze tuturor categoriilor de pacienți din punct de vedere al veniturilor, vârstei, categoriei sociale. Deși a lucrat șapte ani într‐o clinică specializată pe segmentul corporate, Nedelcu vrea să atragă în clinica sa atât pacienți individuali, cât și companii. Pentru aceasta a creat trei tipuri de abonamente corporate și are deja patru clienți pe acest segment, individuali (deja aproape 300) și o bază de aproape 3.000 de pacienți „out of pocket“, care plătesc la ședință. Rațiunea creării acestor abonamente nu este doar una de business fidelizarea pacienților, ci și medicală. „Relația medic‐pacient mi se pare extrem de importantă în ceea ce mi‐am propus prin propria clinică: prevenția. Dacă reușesc să cresc rata prevențiilor printre pacienții mei, mi‐am atins scopul“, spune Nedelcu.
Ca în orice problemă medicală, descoperirea la timp are beneficii atât medicale, cât și de cost: asigură o remediere mai rapidă și cel mai adesea integrală și scoate mult mai puțini bani din buzunarul pacientului. De aceea, Nedelcu transformă prima ședință într‐o întâlnire de inventariere a problemelor pacientului, pentru a‐i atrage atenția asupra unor viitoare riscuri, dacă ele există, și a pune la punct un plan de tratament. „Din păcate, în România, educația în materie de prevenție lipsește și majoritatea continuă să vină la medic doar atunci când durerea s‐a instalat“, observă Nedelcu. Pentru că este o chestiune de educație, tocmai de aceea Nedelcu spune că și‐a propus să iasă din clinică și să se ducă ea spre tinerii pacienți, de exemplu în școli, cel mai potrivit loc unde prevenția și educația în acest sens poate începe. La fel, țintește companiile de IT, unde lucrează foarte mulți tineri, care se lasă cel mai adesea prinși de pasiunea lor pentru programare și pun pe plan secund chestiunile legate de sănătate. Având o fată de 21 ani, Denisa, Nedelcu știe bine care sunt prioritățile adolescenților. Nicidecum vizita la stomatolog, pentru că potrivit statisticilor, 90% dintre adolescenții români nu intră nici măcar o dată pe an în cabinetul stomatologic, dar unul din doi suferă de afecțiuni gingivale. Denisa îi calcă pe urme mamei ei, dar doar parțial. Este atrasă de partea mai estetică a medicinei, spune mama ei, așa că va merge la o școală de medicină din Londra pentru a studia fie medicina estetică, fie dermatologia. Nedelcu are totuși ucenici. Tineri absolvenți de facultate cu care a fost colegă la clinica privată și pe care și i‐a apropiat, învățându‐i din secretele practicii stomatologice. Fostul ucenic de la Facultatea de Stomatologie de pe Calea Plevnei a devenit astfel mentorul a trei tineri medici care acum fac parte din echipa inițială a DentallPro.